22 Şubat 2013 Cuma
http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=2995
HABERTÜRK-Bağ-Kur hizmeti ile SSK’dan emekli olacak olanlar Bağ-Kur’a borcunuz olmasın--SGK E-Bildirgeyi herkese zorunlu hale getiriyor
Bağ-Kur hizmeti ile SSK’dan emekli olacak olanlar Bağ-Kur’a borcunuz olmasın
Çalışma süreleri içinde hem Bağ-Kur hizmet süresi hem de Bağ-Kur’a borcu olanlardan SSK’dan emekli olmayı düşünenler, uygulama değişikliği nedeniyle sakın Bağ-Kur borcunu ödemeden emeklilik için dilekçe vermeyiniz. Aksi halde Bağ-Kur borcu ödeninceye kadar emekli aylığınız bağlanmaz ve birikmeye başlamaz…
Öte yandan isteyen kişiler bu kural yasada yok yasadışı bir şekilde SGK yönetmelikle getirmiş ben gider mahkemelerde bu kuralı bozarım da diyebilir…
Birden çok Kurumda hizmeti olanların hizmetleri birleştirilir…
2829 sayılı Hizmetlerin Birleştirilmesi ile ilgili Kanun gereğince, birden çok Sosyal Güvenlik Kurumuna hizmetleri olan sigortalıların hizmetleri emekli olurken birleştirilir. Bu birleştirme esnasında gerek emeklilik ve gerekse emekli aylığının hesabında son yedi yıllık (2520 günlük) prim ödemelerinde en çok hangi Kuruma veya Kanuna göre prim ödenmişse o Kanun esasları geçerliydi.
Sosyal Güvenlik Reformu ile birlikte;
**SSK’lılara 4/a’lılar,
**Bağ-Kur’lulara 4/b’liler,
**Memurlara da 4/c’liler denildi. Buna göre de en çok SSK’da mı çalıştın sorusu artık en çok 4/a’lı mı çalıştın şekline çevrilmiş oldu.
Eski uygulamada Bağ-Kur borcunun önemi yoktu…
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu yürürlüğe girinceye farklı bir uygulama vardı. Yani, hem Bağ-Kur (1479 veya 2926 sayılı Bağ-Kur Kanunları) hem de 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu gereğince çalışmaları olup da en son SSK’dan emekli olmak isteyenlerin, Bağ-Kur’a borcu olup olmadığının hiçbir önemi yoktu.
Örneğin; 20 yıl yani 7200 gün Bağ-Kur hizmetinden sonra 3,5 yıl yani 1260 gün SSK’lı çalıştıktan sonra, Bağ-Kur’a yüklüce bir borcu olduğu halde SSK’ya emeklilik dilekçesi verenlerin Bağ-Kur’a borcu olup olmamasının bir önemi yoktu.
Emeklilik dilekçesinden sonra SSK, Bağ-Kur’a hizmetleri birleştirmek için yazı gönderiyor, Bağ-Kur borç ödeninceye kadar hizmetleri SSK’ya bildirmiyordu ama 1 yıl sonra dahi olsa borç ödendikten Bağ-Kur, SSK’ya hizmet bildirince ilgili kişinin ilk kez SSK’ya dilekçe verdiği andan itibaren emekli aylıkları birikiyordu.
Yani, Bağ-Kur’a borcunuz ödeninceye kadar işlemler duruyor ama borç ödendikten sonra SSK emekli aylığınız ilk müracaat ettiğiniz günden başlatılıyordu.
Yeni uygulama Kanunsuz bir şekilde Bağ-Kur borcunun ödendiği tarihi baz alıyor…
1 Ekim 2008 günü (506, 1479, 2925, 2926 sayılı Kanunlarında yerine) yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda bu tür bir ibare yok iken Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hazırlanan ve 28 Ağustos 2008 günü Resmi Gazetede yayınlanıp, 1 Ekim 2008 gününden geçerli olan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği (SSİY) gereğince uygulama tamamen değiştirildi.
SSİY’nin 61 inci maddesinin, 2 inci fıkrası gereğince, “(2) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında geçen hizmetlerle birlikte Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında aylık bağlanacağı durumlarda, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında geçen hizmetler, prim ve prime ilişkin her türlü borçların ödendiği tarih itibarıyla geçerli sayılır ve aylık bu tarihi takip eden ay başından itibaren başlar.” denildi.
Yani, eskiden Bağ-Kur (4/b) hizmetiniz var ve sonrasında SSK’da daha çok hizmetiniz oldu ve SSK’dan emekli olmak için dilekçenizi verdiniz ama Bağ-Kur’a borcunuz olup olmadığını da bilmiyorsunuz. Eğer emekli aylığınızın başına bir şey gelmesin diyorsanız SSK’ya emekli aylığı dilekçesini verdikten hemen sonra koşa koşa Bağ-Kur’a gidip borcunuz olup olmadığını ağızla değil dilekçeyle sorunuz. Borcunuz varsa da ödeyiniz.
İsteyenler mahkemeye de gidebilir…
Yönetmelikler, Kanunlarda yazılı usul ve esasları daha ayrıntılı açıklamak ve başvuru usul ve esasları ile gerekli olan belge ve formları düzenlemek için ilgili kurum veya kuruluşlarca hazırlanan mevzuatlardandır. Yönetmelikler Kanun’a aykırı olamaz, Kanun’da düzenlenmemiş hususları düzenleyemez, yeni bir kural getiremez, Kanun’un açıkça yasaklamadığı hususlar konusunda yasaklama getiremez.
İşte bu nedenle de SSİY’nin yukarıdaki 61 inci maddesinin 2 inci fıkrası yasaya açıkça aykırıdır. Bu nedenle de 1 Ekim 2008 gününden sonra SSK’ya emeklilik dilekçesi vermiş olup da Bağ-Kur borcunuz var denilerek emeklilik talebi daha geç geriye getirilenler, birikmesi gereken emekli aylıkları konusunda İş Mahkemesinde dava açmaları gerekmektedir.
Öte yandan, benim Bağ-Kur’a epey borcum var ve ödeme imkanım da yok şimdi ise Bağ-Kur ve SSK hizmetlerimle SSK’dan emekli olmak istiyorum. Eskiden olduğu gibi SSK’ya emeklilik dilekçemi vereyim, emekli aylıklarım biriksin, Bağ-Kur borcunu ödemeye yetecek kadar birikince gidip bir yerlerden kısa vadeli borç alayım, Bağ-Kur borcumu ödeyip emekli olayım diyorsanız, bunun için de İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir.
Esnaf ve apartman yöneticilerinin dikkatine
SGK E-Bildirgeyi herkese zorunlu hale getiriyor
İşverenler (veya mali müşavirleri) tarafından çalıştırılan sigortalıların sayısı, çalışma gün sayıları ile kazançlarının SGK’ya bildirimi elektronik ortamda yapılmaktadır ki buna e-bildirge ismi verilmektedir. Uygulama gereğince en az 2 işçi çalıştıranlar için e-bildirge zorunlu olup, 1 işçi çalıştıranlar ise ister kağıt ortamında isterse de e-bildirge ile bildirme seçeneklerinden birini kullanabilmektedir. Ayrıca, aynı uygulama sigortalı işe giriş bildirgeleri için de geçerlidir.
Özellikle, apartman yönetimleri tarafından çalıştırılan kapıcılar gibi, küçük esnaf ve zanaatkarlar gibi bir işçinin çalıştığı yerlerde bilgisayar ve internet bulunamayacağı düşünülerek başlatılan bu uygulamaya şimdi son veriliyor. SGK almış olduğu bir kararla 1 Kasım 2009’dan itibaren 1 sigortalı çalıştıran işverenleri de e-bildirge kapsamına almış olup, 1 işçi çalıştıran işverenleri de internet üzerinden bildirge vermekle yükümlü tutmuştur. Bu nedenle verilme süresi 1 Kasım-23 Kasım 2009 arasında olan 2009/Ekim dönemine ait aylık prim hizmet belgesi ile 1 Ekim 2009’dan itibaren işe başlayan sigortalılara ait işe giriş bildirgeleri artık internet üzerinden SGK’ya e-bildirge yoluyla verilecektir.
İşte bu nedenle SGK’nın gerçekten ağır olan idari para cezaları ile karşı karşıya kalmamak adına, esnaf ve zanaatkarlarla, apartman yöneticilerinin cezalı duruma düşmemeleri için 1 Ekim’i beklemeden SGK Müdürlüklerine e-bildirge başvurusu yapmalarını tavsiye ederim.
Kısa Kısa KIsa
Z.Meltem Bekman-Vefat eden anneniz üzerinden yetim aylığı alıyor olduğunuzdan SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) üzerinden prim ödemeden GSS’li oluyorsunuz. Büyük bir ihtimal ile yetim aylığı ile birlikte sizi SGK ana bilgisayarında aktive etmişlerdir. Bunu internet üzerinden öğrenebileceğiniz gibi bir hastaneye gidip TC Kimlik numaranızı söyleyip provizyon talep ederek de öğrenebilirsiniz. Aktivasyonunuz yoksa en yakın SGK müdürlüğüne gidip aktive ettirebilirsiniz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder