25 Ağustos 2012 Cumartesi

kimlik

üzerinde bir takım incelemeler yaptım. açıklıyorum:

öncelikle son iki hanesi her zaman spekülasyon konusudur. bu haneler, diğer 9 hanenin kontrol hanesidir. uzun bir işlemle hesaplanıyor, ancak ilk 10 rakamın toplamı da birler basamağını veriyor.

internette açık halde bulunan ve kendisinin çeşitli dosyalarında açık halde verilen bir örnek olduğu için recep tayyip erdoğan'ın kimlik numarasını örnek olarak alıyorum: 

17291716060

11 haneden oluşan bu sayının son iki hanesinin kontrol basamağı olduğunu söylemiştik. kalan 9 hane ise 5-4 hane olarak ayrılıyor.

17291 7160

şimdi ise şöyle bir düzeni var. recep tayyip erdoğan'dan önce aile kütüğüne kaydolan insanı bulabilmek için, ilk beş haneye 3 ekleyip, son dört haneden ise 1 çıkarıyoruz. elde ettiğimiz rakam şu:

172947159

kontrol hanesinin hesaplanmasının zor olduğunu söylemiştim. o yüzden o kısımda http://www.thedewil.com/...adresinde oluşturduğum güvenlik hanesi hesaplayıcıdan yardım alıyoruz.

17294715916

güvenlik hanesi ile birlikte elde ettiğimiz tc kimlik numarası bu. normalde, bu kimlik numarasının kime ait olduğunu sorgulayamıyoruz, ama şu an söylemek istemediğim bazı servislerden sorgulanabiliyor. sorgulayınca da şu bilgilere ulaşıyoruz:

tenzile erdoğan - 1929

şimdi, eğer isterseniz, elde ettiğimiz bilgileri http://tckimlik.nvi.gov.tr/... adresinden doğrulayarak teyit edebilirsiniz. tc kimlik numaraları bu yöntemle verilmiş görünüyor, ama buna uymayan istisnalar da var. kimlik numarası uygulamasının başladığı tarihe kadar evlenerek başka kütüğe geçen kadınlara da bu yöntemle numara verilmişken, o tarihten sonrakilerin tc kimlik numarası değişmiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder